Categorie archief: Berichten

voorleesverhalen en activiteiten voor mensen met beginnende dementie

Inspirerend boek voor iedereen die te maken heeft met mensen met dementie

Met korte voorleesverhalen die associaties en herinneringen ophalen. Bij elk verhaal zijn beelden en gesprekssuggesties te vinden. 

Dat haar schoonmoeder getroffen werd door dementie was voor Joke de Jonge aanleiding om te onderzoeken of zij mensen met beginnende dementie een plezier zou kunnen doen met speciaal voor hen geschreven verhalen.

BoekIkWeetHetNogGoedHet boek met de titel
Ik weet nog goed…
is onder andere te koop bij Bol.

 

 

 

Verder lezen

PROGRAMMA VERENIGINGEN/CLUB 2020

maandprogrammaactiviteitenblauwborgje_thumb.png

Voorlopig hebben wij alleen op de dinsdag nog een activiteit beneden.
Dinsdag ochtend Hobbyochtend en dinsdagmiddag handwerken.
Verder werken wij als AB op de woning.

Dus dit kan iedere maand zo ingevuld worden tot dat alles weer normaal wordt dan hebben we weer optredens en zang op de dinsdagmiddag

Ge Marijke en Joke AB Blauwborgje

Volgende FAMILIEKRING : 10 juli, half 3, achter in de recreatiezaal

Voor familie en contactpersonen – volgende FAMILIEKRING in BLAUWBORGJE, 10 juli

De volgende FAMILIEKRING in BLAUWBORGJE is op 10 Juli van 14.30 tot 16.00.

 familie
De Familiekring is een contactplek / inloopcafe voor familie door familie, zonder bewoners en zonder personeel en medewerkers.  Ook geen verplichte, vaste groep maar een ieder kan aanschuiven en weer weg gaan, naar behoefte. Pak voorin de zaal een kop koffie of thee en zoek achterin naar deze Familiekring.

Aangezien de FAMILIEKRING wel in een behoefte voorziet om met lotgenoten onder elkaar van gedachten te wisselen en onze ervaringen met elkaar te kunnen delen, gaan we hier mee door. De eerst komende FAMILIEKRING is op 10 Juli van 14.30 tot 16.00, achter in de recreatiezaal van Blauwborgje.
U bent van harte welkom !

rouwkaart-3-200x266

Opbaren in het verpleeghuis: voor wie zijn welke kosten?

RTL Nieuws berichtte dat zorgorganisaties ten onrechte kosten berekenen voor het opbaren in de eigen kamer

Het rtl nieuws kunt u hier lezen :
verzorgingstehuizen-tehuis-kosten-opbaren-overledenen-doden-dood

Het RTL nieuws vertelt dat verzorgings- en verpleegtehuizen regelmatig extra kosten berekenen als een overleden bewoner in zijn kamer opgebaard wordt. Deze tehuizen brengen kosten in rekening bij de familie, terwijl ze voor de huur van de kamer ook geld van de overheid krijgen.

Hoe zit het nu met die kosten na opbaren en een verpleegtehuis? Verder lezen
familie

Woensdagmiddag 13 Maart 14.30 start Familiekring voor familieleden en contactpersonen

VOOR ALLE FAMILIELEDEN EN CONTACTPERSONEN

Op woensdagmiddag 13 Maart om 14.30 [ tot 16.00] starten we met een Familiekring, achter in de recreatiezaal van ´t Blauwborgje.
De Familiekring is een contactplek / inloopcafe voor familie door familie, zonder bewoners en zonder personeel en medewerkers. Dus lotgenoten onder elkaar, die in hetzelfde schuitje zitten.  Ook geen verplichte, vaste groep maar een ieder kan aanschuiven en weer weg gaan, naar behoefte. Pak voorin de zaal een kop koffie of thee en zoek achterin naar deze Familiekring.

Omdat het zeer ingrijpend is als onze dierbare in het verpleeghuis komt te wonen, zullen er veel emoties en ervaringen zijn om met elkaar te delen en elkaar te steunen bij dit  moeilijke proces.
Hoe gaan we hier mee om… waar lopen we tegen aan….. wat kan er beter…. wat gaat al heel goed…. zomaar wat onderwerpen om vrij over te praten onder elkaar.

Bij voldoende animo zouden we dit om de 6  weken kunnen herhalen.
Graag tot ziens!

Euthanasie bij vergevorderde dementie

Hallo lieve mensen

Na vele telefoongesprekken en veel info opvragen bij de Levenseinde Kliniek, moet ik tot de conclusie komen dat euthanasie bij vergevorderde dementie vrijwel onmogelijk is. Ook als er een euthanasieverklaring is opgesteld en ik als dochter ben gemachtigd door mijn moeder. Ook in de nieuwe wilsverklaringen van de NVVE staat zeer duidelijk dat “deze wilsverklaring is een door de wet erkende schriftelijke verklaring en moet worden gebruikt in het geval ik niet meer in staat ben zelf te beslissen of te spreken over mijn medisch handelen. De grondslag ligt hiervoor in art 2 lid 2 van de Wet Toetsing Levensbeèindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding.” Verder lezen

Controleer de ziektekosten verzekering

Iemand die gaat wonen in een verpleegtehuis heeft vaak op het moment van opname nog een ziektekostenverzekering met veel of zware aanvullende verzekeringen. Bijvoorbeeld een aanvullende verzekering voor fysiotherapie en tandartsverzekering.

Ga direct naar de zorgverzekering vergelijker

Veel zorg die voorheen via de aanvullende verzekering vergoed werden, worden door het verpleeghuis geregeld voor de bewoner in het verpleeghuis.

Verder lezen

Dementie – Praktische handleiding voor partners, familieleden en mantelzorgers

WAT KUNT U DOEN BIJ DEMENTIE?

PRAKTISCH HANDLEIDINGBOEKJE VOOR PARTNERS, FAMILIELEDEN EN MANTELZORGERS

Dat is de titel van een boekje uitgegeven door IDé, Inovatiekring Dementie.  Het boekje is geschreven door Carolien Langendijk, ervaringsdeskundige dementie.

Zij beschrijft welke stappen u kunt ondernemen om de juiste zorg te organiseren voor uw dierbare. En wat u zelf kunt doen om uzelf zo af en toe even te ontspannen zodat u de zorg langer kunt volhouden. Ook welke mogelijkheden er zijn om uw dierbare zolang mogelijk thuis in de eigen vertrouwde omgeving te laten wonen.

Download boekje hier :
https://www.innovatiekringdementie.nl/files/downloads/Praktischehandleiding-editie2017.pdf

Radio Remember in ´t Blauwbörgje met muziek voor ouderen met dementie

Nostalgische radio

Speciaal voor de bewoners van verpleeghuis ’t Blauwbörgje is een actie op touw gezet voor een aansluiting op Radio Remember. Deze belevingsradio draait muziek die gericht is op ouderen met dementie. Zij herinneren zich vaak nog de muziek die ze vroeger mooi vonden en beleven er plezier aan om die opnieuw te horen.  Tijdens het draaien of zingen van muziek kan men ineens opleven en zich vaak nog allerlei teksten en melodieën herinneren. Muziek kan ook rust brengen of juist iemand activeren en prikkelen. Je ziet dat bewoners plezier beleven aan muziek. En bewoners zingen (soms samen met familieleden)  liedjes uit hun jeugd vaak moeiteloos mee. Verder lezen

tovertafel-voor-ouderen400

Tovertafel crowdfunding voor ´t Blauwborgje


Een tovertafel is een gewone tafel waarop bewegende beelden geprojecteerd kunnen worden. Dat wordt gedaan met een kastje dat je boven de tafel hangt. De bewegende beelden kunnen bijvoorbeeld visjes, vlinders, of herfstblaadjes zijn. Een infrarood sensor neemt bewegingen van handen op de tafel waar. Zodat er een interactief spel ontstaat. Zo kan de demente cliënt bijvoorbeeld blaadjes van de tafel “vegen”, visjes verjagen, of een bal overtikken. Het doel is om de cliënten in beweging te brengen, en apathie van dementerenden makkelijker te doorbreken. Verder lezen