Cadeau kopen voor iemand met dementie of alzheimer

Wat voor cadeau kun je voor een dement familielid, vriend of bekende kopen als deze jarig is? Hoe kom je aan cadeau ideeën voor verjaardag, sinterklaas, kerstmis, of Valentijnsdag?  Vooral wanneer je minder bekend bent met dementie heb je misschien geen idee wat geschikt is om te geven. En wat beter geschikt is kan door de tijd heen veranderen.

cadeau kopen

Wat niet kopen

Belangrijk voor mensen met dementie is dat ze niet geconfronteerd worden met dingen die ze niet meer kunnen. Geef geen moeilijke spelletjes of apparatuur die ze niet kunnen bedienen. Geef ook geen boeken die alleen uit tekst bestaan.
Leuker is om iets te geven van de periode waar ze nog wel veel van weten. Veel demente mensen zijn herinneringen uit het verleden belangrijk en herkenbaar. Bijvoorbeeld herkenbaar vanuit hun jeugd. Vind iemand het fijn om over een bepaald onderwerp te praten? Misschien kan dat een idee geven voor een cadeau.

Er zijn cadeaus die de meeste demente mensen waarderen. Toch geldt niet alles voor iedereen.
En bij sommige demente mensen kun je moeilijk constateren welke cadeaus ze waarderen. Het blijft een kwestie van proberen. En kijken of iemand het cadeau leuk vindt. Of er iets mee kan doen.

Samen zingen of muziek luisteren

Heel veel dementerenden zijn dol op muziek of zingen. Luisteren en mee neuriën, of met elkaar samen zingen is vaak heel plezierig.

Belangrijk is dat de muziek herkenbaar is. Niet te zwaar of druk is. Dus niet te veel inspanning van de hersenen vergt. Herkenbare muziek uit het verleden geeft vaak plezier. Je kunt ook gezellig samen te zingen. Zorg voor liederen met herkenbare teksten van vroeger. Vaak zijn dit meezingers of smartlappen.  Ook kinderliedjes van vroeger kunnen hiervoor uitstekend zijn.

Ook liedjes in eigen dialect kunnen geschikt zijn. Let wel op de smaak van de persoon. Wanneer iemand een hekel had aan accordeon muziek is de kans groot dat dit nog zo is. Juist aan muziek die vroeger gewaardeerd werd, heeft een dement iemand nu veel plezier.

Bijna alle dementerenden zijn gek op Andre Rieu. Dit is lichte, vrolijke en bij de meeste mensen zeer goed bekende klassieke muziek. Bij Bol kun je kiezen uit wel 150 CD´s van Andre Rieu. Waaronder veel kerst-CD´s.  En ook Andre Rieu DVD´s

De Zangeres zonder naam zingt ook veel bekende Nederlandse liedjes.

Liedjes boek met twee CD´s : Weet je nog wel de  24 meest gezongen liedjes van vroeger  Deel 2

Bekende liedjes CD´s:
Gouden klanken van vroeger 2
Nederland Bezet & Bevrijd
Max van Praag ‎– Weet Je Nog Wel Oudje?
De Allerleukste Liedjes uit Ja Zuster, Nee Zuster
100 Oud Hollandse Kinderliedjes
Onvergetelijke Liedjes
CD 1 Gouden klanken van vroeger
CD 4 Gouden klanken van vroeger

Ook is het mogelijk om  Christelijke CD’s  te bestellen.  Ook kunt u zoeken naar  Christelijke CD’s bij Bol.

Het assortiment van Willeke Alberti wil ook nog wel in de smaak vallen, of van Rob de Nijs.

Kerstliedjes en kerstmuziek

Bij feestdagen zijn meer herkenbare liedjes geschikt. Ook mooi is als je kunt meezingen.

De kerst ceedee deel 1  en ook De Kerst Ceedee Deel 2
De muziek is eenvoudig gehouden,  met weinig instrumenten en slechts 1 stem  en af en toe een tweede stem. Dat maakt dat de liedjes heel verstaanbaar zijn. Ze zijn heel erg geschikt, de want de zang en muziek is in een rustig tempo.

CD Kinderen Zingen Kerst is een CD met Nederlandse kerst kinderliedjes. Goed verstaanbaar, Lekkere ouderwetse Hollandse kerstliedjes.

Voor kerstmuziek wordt de Andre Rieu the Christmas collection gewaardeerd

Sinterklaasliedjes

CD´s met herkenbare sinterklaasliedjes :

Heel erg geschikt is de CD met De echte sinterklaas liedjes.  Alle 52 opnames komen uit het einde van de jaren ’60, en worden gezongen door traditionele kinderkoren zoals het kinderkoor de Damrakkertjes.
Ook erg geschikt zijn Oerhollandse sinterklaasliedjes   Verder is er een gezellige feest CD met herkenbare sinterklaasliedjes is : Pepernotenpret

Tijdschriften en boeken met plaatjes, DVD´s

Heel veel dementerenden zijn gek op boeken met veel plaatjes en tijdschriften. Dit komt doordat dat hun geheugen vooral visueel werkt. Plaatjes geven herkenbaarheid en vaak plezier. Vooral wanneer de plaatjes en situaties herkenbaar zijn vanuit hun verleden.

Daarom kan een fotoboek over de plaats waar iemand lang gewoond heeft een goed cadeau zijn. Dit kan ook de ingang zijn voor gesprekken over wat iemand in die tijd beleefd heeft. Maar ook bijvoorbeeld een plaatjesboek over de geschiedenis van het koningshuis wanneer iemand dat boeit.

Ook DVD’s die vooral visueel werken zijn prettig voor hen. Kies bekende liederen of verhalen uit de jongere jaren.

Bol heeft een groot assortiment. Maar u kunt ook bij de EO winkel kijken of er geschikte  Christelijke DVD’s  of BBC natuur DVD’s zijn.

DVD History Of The 40′s – 100 Great Songs. Liedjes van de jaren 40. Alle opnamen zijn in zwart/wit.

Fotoboeken

Ik vond hier Fotoboeken Noord Nederland (Groningen, Friesland, Drenthe).
Het Fotoboek Groningen in beeld – Passage, bevat alleen Foto´s van de stad Groningen. En geen tekst. Ik ken het boek niet, maar omdat het alleen foto´s heeft lijkt het me geschikt voor mensen die er wonen of gewoond hebben.
Ook kun je zoeken bij de provincie Groningen reisboeken en gidsen, en natuurlijk bij fotoboeken van andere provincies. En komt iemand uit een andere provincie, dan kunt u natuurlijk daar kijken.

Dier of pop levensecht speelgoed

Je kan iemand met dementie ook vaak heel veel plezier doen met een  pop of speelgoed dier. Deze zijn veel te koop in de speelgoedwinkel. Tegenwoordig zien ze er vaak meer levensecht en maken ze geluid. Zoals een poes die spint en miauwt, een vogeltje dat zicht. Maar ook een baby pop die huilt en kroelt.  Dementerenden kunnen makkelijker via dergelijk speelgoed hun emoties en affectie uiten.

Snoep, taart en zoetigheid

Mensen met dementie houden over het algemeen erg van zoetigheid. Iets lekkers kan een leuke gift zijn. Bijvoorbeeld chocola  of bonbons, stroopwafels en ander snoepgoed. Sta even stil bij de volgende zaken. Heeft de ontvanger een dieet? Houd daar dan rekening mee. Bij dementie kunnen slikproblemen ontstaan. Vraag eventueel aan de verzorgers wat dan geschikt is. Soms zijn zachte roomgebakjes wel goed, of zachte fruitsnoepjes. Of een pot vol met spekjes.

Doordat ze snoepgoed zo lekker vinden wordt soms alles achter elkaar opgegeten. Bij erg grote hoeveelheden kan het dus even opletten nodig zijn. Om misselijkheid te voorkomen.

Gezonder is natuurlijk vers fruit. Daar kun je ook suiker over doen. Fruitrijk kwarkgebak met verse vruchten is ook qua eiwitten gezond.

Herkenbaar cadeau geeft iemand met dementie een steuntje

Mensen met dementie kunnen steeds minder (recente zaken) herinneren. Verbanden leggen wordt ook steeds moeilijker. Daardoor kunnen ze bang worden. Want de wereld om hun heen wordt minder herkenbaar en begrijpelijk.  Herkenbare dingen kunnen daardoor als steun werken. Dit zijn vaak voorwerpen die herkenbaar zijn van vroeger. Dergelijke cadeaus worden misschien niet gebruikt zoals bedoeld. Maar kunnen worden meegenomen als iemand ergens heen. Zo draagt telkens ze iets herkenbaars met zich mee.

Herkenbaarheid met nieuwe apparatuur

Nieuwe apparaten zien er tegenwoordig vaak totaal anders uit. Wanneer nieuwe apparatuur nodig is kies dan voor een herkenbaar uiterlijk.  Kies liever voor een herkenbaar nostalgisch of retro uiterlijk, indien mogelijk. Herkenbare muziek uit een herkenbaar apparaat is een mooie combinatie.

Nostalgische radio

 

Een sieraad

Wanneer iemand sieraden mooi vindt kan een mooie ketting of armband ook als cadeau gegeven worden. Maar een duur juweel is dan niet zo geschikt. Omdat iemand die dement is makkelijk dingen kwijt raakt. Voorkom ook moeilijke sluitingen.

cadeu-kopen

Kijk naar de persoon zelf

Wat weet je van de persoon waarvoor je het cadeau koopt? Wat vindt die leuk?

Sommige mensen met dementie hebben heel herkenbare dingen die ze hun hele leven al waarderen. Een paar voorbeelden van mensen die ik zelf gekend heb. Een vrouw die een spiegeltje en lipstick bij haar draagt. En door de dag heen haar lipstick bijwerkt. Kom dan te te weten welke kleur lipstick ze mooi vindt. Een vrouw die geniet van planten met bloeiende bloemen.  Een man die altijd kaartspelletjes deed. Met kaarten kun je altijd een simpel spel verzinnen. Bijvoorbeeld draai allebei een kaart om, en met het hoogste nummer mag de kaart hebben. Wie heeft de meeste op het laatst?

Spelletjes moeten meestal niet moeilijk zijn. Wanneer iemand spelletjes leuk vindt kun je, soms met wat begeleiding dat nog doen.  Hield iemand van puzzelen? Kijk eens bij makkelijke kinderpuzzels.

Nog andere ideeën?

Wie heeft er nog meer ideeën of tips?  Schrijf ze hieronder in een reactie. Dan kan iedereen ze lezen. Weet u het niet zeker?  U mag ook via het contactformulier van deze website reageren.

9 gedachten over “Cadeau kopen voor iemand met dementie of alzheimer

 1. Ik ben zangeres en verzorg heel veel optredens voor dementerende.
  Elke keer sta ik samen met het verplegend personeel weer versteld dat de meeste dementerende de liedjes van vroeger nog zo goed meezingen.
  Niet met boekjes werken, wat ik eerst wel deed, dit geeft verwarring. Gewoon spontaan uit het hoofd gaat veel beter.
  Ook heb ik een “Maria”-CD gemaakt met de echt oude marialiederen. Deze cd wordt vaak gebruikt om mensen hun rust te laten vinden.
  Zacht op de achtergrond, ook bij terminale patiënten werkt dit erg goed. Zelfs tijdens operaties wordt deze cd gedraaid.
  Muziek blijft voor deze mensen speciaal en gaan de ogen weer even stralen.
  Tijdens deze optredens is het altijd genieten.
  Groet Jeanne

  1. ann michiels schreef:

   Hallo,
   Ik ben wel geïnteresseerd in die Maria-Cd. Mag ik vragen of deze te koop is bij jou en wat dan de prijs zou zijn.
   Mijn vader is dementerend en verblijft in een WZC. Ga jij soms ook in een WZC zingen met bejaarde dementen ? Misschien nog niet voor corona-tijd maar eventueel nadien ?
   Mvg
   Ann Michiels
   0474/344760

 2. Rene hooiveld schreef:

  Hartelijk dank voor de leuke cadeautips die jullie op jullie site publiceren voor demente mensen. Dit bracht mij op het idee om een kalender van mijn kleinzoon te laten maken met foto’s die wij tijdens ons weekendtripjes en vakantie hebben gemaakt. Dit kun je elk jaar herhalen. Dit is mijn tip die ik graag met jullie wil delen.

 3. Ik
  Heb mijn moedertje een placemat gegeven met foto’s van haar kinderen en kleinkinderen erop..
  ze kijkt er dagelijks naar en geeft haar rust

 4. Ik
  Heb mijn moedertje een placemat gegeven met foto’s van haar kinderen en kleinkinderen erop..
  ze kijkt er dagelijks naar en geeft haar rust

 5. Van puzzelen naar praten met de boekjes van Klessebasjes! Op zoek naar een leuk cadeautje voor je naaste met dementie of de cliënten en bewoners van je zorginstelling? De puzzel- en prentenboekjes van Klessebasjes gaan terug in de tijd en zorgen voor een feest van herkenning. Met woorden, onderwerpen, afbeeldingen van en persoonlijke vragen over vroeger. Een gezellige manier om samen bezig te zijn en de mooiste verhalen naar boven te halen. Want Klessebasjes geeft mensen met dementie weer een verhaal, heel belangrijk voor hun zelfvertrouwen en eigenwaarde. De boekjes zijn vanaf € 6,95 verkrijgbaar in de klesseshop op http://www.klessebasjes.nl.

 6. Marion Spierings schreef:

  Wat koop je dan voor een jonge zoon met Alzheimer?
  Geeft niks om sieraden!
  Onze zoon is 44

 7. Voor mijn dementernde nicht heb ik een fotoboek laten maken mett foto’s van vroeger, haar ouderlijk gezin, haar ouders, zijzelf met broer en zusjes.
  Het is met een ringband, gemakkelijk om te slaan.
  het kan op verschillende adressen en heel betaabaar > HEMA, Kruidvat enz.

  –> Ander idee met foto ‘s, te maken op bovenstaande adressen > Verjaardagskalender, bij iedere maand een collage van foto s , van degenen, die in die maand jarig zijn. Zijzelf, haar man, broer en zus, kinderen, aanhang, kleinkinderen.

  –> MEMORY SPEL laten maken op bovenstaande adressen met de fotootjes van kinderen en (achter) kleinkinderen. Topper!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>