Categorie archief: Dementie en alzheimer

Films, informatie, tips en ervaringen met en over dementie, Alzheimer, verpleeghuis en verzorging

7 interessante boeken over dementie

boek Ook dementie doet pijnTitel:  Ook dementie doet pijn
Over de glijdende schaal van vergeetachtigheid, naar MCI en dementie
Auteur: Paul Dautzenberg

Paul Dautzenberg is klinisch geriater. In het boek worden onder andere milde geheugenstoornissen en dementie besproken. Na algemene informatie over de functie van de hersenen in relatie tot vergeetachtigheid komen ook onderzoekmethoden als CT-scan, MRI, SPECT en PET aan de orde. Veel aandacht is er voor de behandeling van en de hulpverlening bij dementie.Hij geeft veel tips en handvatten om met dementie om te gaan naarmate het ernstiger wordt.  Aan het eind wordt informatie gegeven over medicijnen, een verklarende termenlijst.


boek Dan wappert mijn hart naar je toeTitel:  Dan wappert mijn hart naar je toe
Liefde In Tijden Van Alzheimer
Auteur Janneke Harmsen-de Boer

Persoonlijk verslag  van een echtgenote van  het proces van de ziekte van Alzheimer van haar man. Janneke blijft zo lang mogelijk samen met  haar man Dick thuis te wonen.  Met steun van familie en vrienden lukt het haar om thuis voor Dick te zorgen.  Ze schrijft een dagboek, waarin ze genbeurtenissen noteert van haar en haar man. Daarnaast schrijft ze over haar eigen beleving. Het is een  ontroerend en openhartig boek dat inzicht geeft in het verloop en de gevolgen van de ziekte van Alzheimer voor partner, familie en vrienden.  Verder lezen

Dementie-week op TV en radio in september

September 2013 stond in het teken staan van dementie en wat er nog wél kan.

Het documentaire tweeluik DementieEnDan werd uitgezonden. Hierin worden vier mensen met dementie ruim twintig maanden gevolgd. We zien hen in het dagelijkse leven met familie, buren, huisarts, thuiszorg, geriater, neuroloog, onderzoeker en specialist ouderengeneeskunde. In het voorjaar 2011 waren de opnames hiervoor al  begonnen.

Ook andere programma’s hebben aandacht besteed aan dementie

Gezond 24, de gezondheidsportal van de NPO, heeft een speciale DementieEnDan pagina. Alle programma’s van de NPO die aandacht besteden aan dementie zijn hier terug te vinden.

Dementieendan_op-radio-en-tv

Prikkeling zintuigen bij dementerenden

Het is belangrijk de hersenen van mensen met dementie te blijven prikkelen. Dit gebeurt vaak via het prikkelen van de zintuigen, het snoezelen. Het is belangrijk om muziek te horen, de wind in het haar en langs de huid voelen, dieren te aaien of bloemen te ruiken.

Film: De wondere wereld van dementie – omgeving en gedrag

“De wondere wereld van dementie” geeft een geheel nieuwe kijk op de werking van hersenen bij dementerende ouderen. Er wordt uitgelegd wat het belang is van de omgeving op het ontstaan van gedrag. De leefomgeving moet begrijpelijk zijn, maar wel voldoende prikkels hebben. Dat maakt mensen die dement zijn minder gestrest en gelukkiger.

Ze moeten leven in een gewoon huis, en niet te grootschalig. Daar voelt een dementerende zich thuis. En dat stimuleert dat een demente meer kan herinneren en normaler kan functioneren. Het vermindert probleemgedrag en biedt een houvast aan mantelzorgers. Dit in combinatie met de juiste woonvorm, zorgt ervoor dat een dementerende beter gaat functioneren en tot meer in staat blijkt dan wij dachten!

Met mij is niks mis, film over werking hersenen en alzheimer

Deze film geeft  een duidelijke uitleg hoe de hersenen vanaf de geboorte groeien. Hoe de hersenen werken. En wat de ziekte van Alzheimer in de hersenen veroorzaakt, en wat er verandert in de hersenen. Er wordt vertelt wat de relatie tussen processen in de hersenen en het gedrag en de beleving van patiënten met de ziekte van Alzheimer  is .
Computeranimaties laten zien wat er mis gaat in de hersenen van iemand die de ziekte van Alzheimer heeft. Je ziet hoe het netwerk van zenuwcellen in de hersenen langzaam verloren gaat. Verder lezen

Als ik dement word wil ik dood

indrukwekkende video over het euthanasie-beleid in verpleeghuizen

Zembla uitzending van 14 febr 2013 met de titel …..als ik dement word wil ik dood.

Zembla onderzoekt : Wat is een euthanasie verklaring waard, wanneer je dement wordt.

(Zembla stuurt vaak eerst een reclamefilmpje, daarna komt de uitzending)