Euthanasie bij vergevorderde dementie

Hallo lieve mensen

Na vele telefoongesprekken en veel info opvragen bij de Levenseinde Kliniek, moet ik tot de conclusie komen dat euthanasie bij vergevorderde dementie vrijwel onmogelijk is. Ook als er een euthanasieverklaring is opgesteld en ik als dochter ben gemachtigd door mijn moeder. Ook in de nieuwe wilsverklaringen van de NVVE staat zeer duidelijk dat “deze wilsverklaring is een door de wet erkende schriftelijke verklaring en moet worden gebruikt in het geval ik niet meer in staat ben zelf te beslissen of te spreken over mijn medisch handelen. De grondslag ligt hiervoor in art 2 lid 2 van de Wet Toetsing Levensbeèindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding.”

De euthanasiecode 2018, waar ook de artsen van de Levenseinde Kliniek zich aan moeten houden laat absoluut weinig ruimte over om euthanasie te laten uitvoeren. Het is zo dichtgetimmerd met eigen interpretatie van de wet, dat het gewoon wordt geweigerd als je niet aan deze code voldoet.! Ik zou iedereen willen adviseren als dit onderwerp je belangstelling heeft VRAAG DE CODE AAN! Kan bij huisarts, levenseinde kliniek, NVVE, elke verpleeghuis arts kan dit je leveren. Vooral art 4.1 en 4.4 zijn van belang bij dementie.

Ook de nieuwe wilsverklaringen van de NVVE zijn niet volledig, als je deze invult. Hier staat n.l. niets over het elk jaar bekrachtigen van je verzoek bij je huisarts, Het is zelfs niet verplicht om een eigen toelichting te geven over je wensen, volgens deze verklaring!

Maarrrr.. kijk in de code waar artsen zich aan moeten houden en lees….. De wet stelt niet de eis dat de eenmaal opgestelde schriftelijke verklaring een bepaalde geldigheidsduur heeft of op gezette tijden moet worden geactualiseerd. Maar hoe ouder de wilsverklaring is, hoe meer twijfel mogelijk is over de vraag of deze nog wel weergeeft wat de patiënt werkelijk wilde.

Dus hier lappen ze de wet aan hun laars! Zo staan er allerlei voorwaarden en obstructie`s in, die niet in de wet staan maar is hun eigen wetboek geworden! Ja hoor uit voorzichtigheid, dat snap ik, het is ook niet niks euthanasie bij vergevorderde dementie…… maar op deze manier hoeven mensen met vergevorderde dementie niet op hulp te rekenen. Ook niet als je een schriftelijke verklaring hebt getekend, want er komen ineens zoveel eisen bij …
Eisen / richtlijnen, die een leek niet weet en ook niet in de publiciteit worden gebracht en ook ontbreken op de nieuwe wilsverklaringen…

Er hebben zich inmiddels 3 artsen van de Levenseinde Kliniek over het verzoek van moeders gebogen en alle drie hebben ze het unaniem afgewezen op gronden die niet bekend waren bij mij … VEROUDERD, maar volgens de wet hoeft het niet geactualiseerd te worden en het ONDRAGELIJK LIJDEN IS NIET DUIDELIJK!
Hier kan ik nog het meest boos over worden, een buitenstaander die dit bepaalt? Omdat ze stil in haar bedje ligt en niet schreeuwt en krijst? Ga verdorie zelf een jaar in het bed liggen met al haar beperkingen, dan zal je tot de conclusie komen dat dit mensonwaardig leven is..

Maar goed, ik heb het te accepteren, ik kan dit niet veranderen in mijn èèntje, deze vreselijke bureaucratie, het achter elkaar verschuilen van verantwoordelijkheid… met gevolg dat mensen in onwaardige omstandigheden moeten wachten op de dood. Maar dat het eens gaat veranderen weet ik wel zeker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>