7 interessante boeken over dementie

boek Ook dementie doet pijnTitel:  Ook dementie doet pijn
Over de glijdende schaal van vergeetachtigheid, naar MCI en dementie
Auteur: Paul Dautzenberg

Paul Dautzenberg is klinisch geriater. In het boek worden onder andere milde geheugenstoornissen en dementie besproken. Na algemene informatie over de functie van de hersenen in relatie tot vergeetachtigheid komen ook onderzoekmethoden als CT-scan, MRI, SPECT en PET aan de orde. Veel aandacht is er voor de behandeling van en de hulpverlening bij dementie.Hij geeft veel tips en handvatten om met dementie om te gaan naarmate het ernstiger wordt.  Aan het eind wordt informatie gegeven over medicijnen, een verklarende termenlijst.


boek Dan wappert mijn hart naar je toeTitel:  Dan wappert mijn hart naar je toe
Liefde In Tijden Van Alzheimer
Auteur Janneke Harmsen-de Boer

Persoonlijk verslag  van een echtgenote van  het proces van de ziekte van Alzheimer van haar man. Janneke blijft zo lang mogelijk samen met  haar man Dick thuis te wonen.  Met steun van familie en vrienden lukt het haar om thuis voor Dick te zorgen.  Ze schrijft een dagboek, waarin ze genbeurtenissen noteert van haar en haar man. Daarnaast schrijft ze over haar eigen beleving. Het is een  ontroerend en openhartig boek dat inzicht geeft in het verloop en de gevolgen van de ziekte van Alzheimer voor partner, familie en vrienden. 


boek-gestameld-liedboekTitel:  Gestameld liedboek
Auteur Erwin Mortier

De moeder van Erwin Mortier lijdt aan alzheimer. De schrijver neemt afscheid van zijn moeder die wegzinkt uit de wereld door een gestaag oprukkende alzheimer.  Hij laat de lezer meekijken in het gezin waar de moeder steeds verder weg raakt van iedereen om haar heen. En beschrijft  wat dat doet met de vader en de zoon.

 


Boek handig bij dementieTitel :  Handig bij dementie
Auteurs :  Ruud Dirkse, Lenie Vermeer

Het gevoelsleven van de mens met dementie staat centraal. Er wordt veel aandacht gegeven aan de emotionele aspecten van de omgang met dementie Verder bevat het boek praktische informatie over hulpmiddelen, woningaanpassingen en omgaan met gedragsveranderingen.   Praktische aanpassingen in steeds veranderende situaties. Het laatste hoofdstuk behandelt de meest gestelde vragen in Alzheimercafé’s.

 


boek De wondere wereld van dementieTitel :  De wondere wereld van dementie
Auteurs: Rob Verbraeck, Anneke Van Der Plaats

Een makkelijk leesbaar boek waarmee je het gedrag van de dementerende beter kunt begrijpen.
Probleemgedrag, zoals tegenwerken, steeds naar huis willen, onrust, schelden en andere agressie ontstaat vrijwel altijd door angst van dementerenden. Verminder de angst door te zorgen voor een veilige omgeving. In dit boek wordt beschreven hoe dat bereikt kan worden. Het doseren van prikkels is belangrijk hierbij.


boek De heldere eenvoud van dementieTitel:  De heldere eenvoud van dementie
een gids van dementie
Auteur: Huub Buijssen

Dit boek is niet meer nieuw te koop. Maar wordt regelmatig tweedehands aangeboden.

Het boek beschrijft de dementie vanuit de beleving van de getroffene. Aan de hand van vele voorbeelden schetst het de wereld van de dementerende en het geeft tips voor de familie om met moeilijke gedrag om te gaan. Uitleg en praktische adviezen aan de familieleden, partners en verdere omgeving.


boek In de wachtkamer van de doodTitel : In de wachtkamer van de dood
Leven en sterven met dementie
Auteur Anne-Mei The

Anne-Mei The werkte twee jaar in een verpleeghuis. Daar tekende zij de belevenissen op van de demente bewoners, hun familie, de verzorgenden, de artsen en van de managers. Zij onthult wat meestal verborgen blijft: De cultuurkloof tussen de witte bewoners en de gekleurde verzorgenden die hun rituelen, armoede en problemen meenemen naar het werk. De schaarste op de verpleegafdeling en de overdaad in de directieburelen. De gesprekken die voorafgaan aan een sterfbed en die ertoe kunnen leiden dat de artsen afzien van een levensverlengende behandeling. De communicatieproblemen die soms ontstaan met de familie. De spanningen, agressie en seks op de afdeling. Maar ook de hilarische taferelen die dementerenden in hun relatief goede jaren veroorzaken.

Daarnaast ontrafelt The een geval dat eind jaren negentig in het nieuws kwam als ‘de zaak ‘t Blauwbörgje’.

 


boek Ik blijf thuisTitel: Ik Blijf Thuis
Het Verhaal Van Mijn Moeder
Auteur:  Stella Braam

Dit boek beschrijft de ervaringen van Marijke Braam en de strijd van haar dochter om haar moeder thuis te houden.Een gevecht met instanties en het ‘instellingsdenken‘. Duidelijk wordt dat de  bureaucratische benadering van de betrokken instanties en de behoeften van de patiënt en haar familie, totaal niet op elkaar aansluiten.

 3 gedachten over “7 interessante boeken over dementie

 1. wat een schat aan informatie vind ik in deze boeken.
  Geweldig bedankt, ben er zeer blij mee!
  Zijn er meer mensen die een goed boek willen aanbevelen over dementie?
  Ik hoor het graag!

 2. Het nieuwe boek van Anneke van der Plaats [sociaal geriater en Gerke de Boer [leraar verpleegkundige[ getiteld “Het demente brein” is zeer aan te bevelen,
  Voor zowel mantelzorgers, als personeel in het verpleeghuis.
  Het boek legt op heldere wijze uit wat de omgeving, de bejegening en vertrouwde gewoonten voor effect hebben in de omgang met mensen met dementie. Zonder aandacht voor de fysieke omgeving voor mensen met dementie kan men bejegenen tot men een ons weegt, maar wordt een goed leven voor menig bewoner van het verpleeghuis een utopie.

 3. ik heb net het boek van Tosca Niterink “De vergeetclub”uit gelezen.
  Bij alle zware kost die toch bij de ziekte dementie hoort is dit boekje een verademing om te lezen, hoe het er toegaat op de afdeling van de moeder van de schrijfster, in de gesloten afdeling van een verzorgingshuis.
  Hilarische conversaties, ontroerende anekdotes, Niterink tekent ze allemaal op in kleine, delicate verhaaltjes.
  Een even grappig als ontroerend boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>