Verpleegtehuizen houden zich niet aan de regels

Het gebeurt regelmatig dat verpleegtehuizen zich niet houden aan de regels. Ook krijgen bewoners lang niet altijd waar ze recht op hebben.

7 dagen de tijd om kamer te ontruimen

De Consumentenbond onderzocht ruim 150 verpleeghuizen. De regel dat familieleden zeven dagen de tijd moeten krijgen om de kamer van de overledene leeg te halen, wordt op veel plaatsen met voeten getreden.

Opbaren in verpleegtehuis mag

Hieronder een video met dit thema is gemaakt door  RTV Noord. Opbaren mag, en ook tijd voor ontruimen kamer is toegestaan.  In dit geval is het zorggroep Groningen die de regels overtreedt.

Verpleegtehuizen krijgen 13 dagen doorbetaald na overlijden cliënt

Cliëntenraden hebben bij het vaststellen van de ontruimingstermijn verzwaard adviesrecht.

Sinds 1 januari 2009 krijgen verpleeg- en verzorgingshuizen bij overlijden van een cliënt 13 dagen doorbetaald. Deze bekostigingsmaatregel gaat in op de dag na overlijden van de ene cliënt tot aan de herbezetting door de volgende cliënt.

In vervolg op deze maatregel hebben LOC en Actiz (organisatie van zorgondernemers) afgesproken dat van de 13 dagen er 7 zijn voor de nabestaanden van de cliënt om de kamer of het appartement te ontruimen. De instelling heeft dan nog 6 dagen de tijd om de kamer geschikt te maken voor de volgende cliënt.

Opbaarbeleid Blauwbörgje, Diamant en Gabriël

De verpleegtehuizen Blauwbörgje, Diamant en Gabriël hanteren wel de regel van 7 dagen. Opbaren in de kamer van de bewoner is mogelijk. Wel moet u zelf samen met de uitvaartverzorgen hiervoor alles regelen. Het betreft dan dezelfde zaken die geregeld moeten worden bij opbaren in eigen huis. En u moet natuurlijk alles afstemmen met de verpleging van de afdeling. Zij kunnen u verder informeren.

3 gedachten over “Verpleegtehuizen houden zich niet aan de regels

 1. R.J.J. Smits schreef:

  Bedankt voor dit artikel. Ik heb woensdag een gesprek met de zorgcoördinator en iemand van het klachtenbureau over de klacht na het overlijden van mijn moeder. Ze kon dus niet opgebaard blijven in haar kamer. Ze is op een zondag om 06.00 uur overleden en dus de zelfde dag door het uitvaardbedrijf opgehaalt. De volgende dag net 24 uur nadat ze was overleden kregen we een telefoontje of we de kamer leeg konden halen. Dit is toch bij de beesten af. Het verpleegtehuis was de NovaWhere in Purmerend
  Dit wilde ik even aan u melden
  Met vriendelijke groet,
  R.J.J. Smits

 2. Gecondoleerd met uw moeder. En dank voor uw reactie.
  Klinkt niet alsof deze mensen iets van voorstellingsvermogen en medeleven hebben. Sterkte met alles.

 3. Hallo R.J.J. Smits.
  Wat een verschrikkelijke negatieve ervaring heeft u meegemaakt in het verpleeghuis NovaWhere in Purmerend, Goed dat u dit openbaar maakt want ze zijn hun boekje te buiten gegaan, dit mag dus niet volgens de wet.
  Ook de Clièntenraad van het verpleeghuis kan hier een grote rol inspelen om deze kwalijke praktijken van het verpleeghuis tot het verleden te laten behoren. Het is onmenselijk wat hier gebeurd is.En zeker geen aanbeveling voor toekomstige bewoners om voor dit tehuis te gaan kiezen…….Ik hoop dat uw klacht bijdraagt tot een ander klimaat in dit verpleeghuis wat betreft het sterven van hun bewoners.
  Heel veel sterkte de komende tijd. vriendelijke groet Janny Schuiten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>