voorleesverhalen en activiteiten voor mensen met beginnende dementie

Inspirerend boek voor iedereen die te maken heeft met mensen met dementie

Met korte voorleesverhalen die associaties en herinneringen ophalen. Bij elk verhaal zijn beelden en gesprekssuggesties te vinden. 

Dat haar schoonmoeder getroffen werd door dementie was voor Joke de Jonge aanleiding om te onderzoeken of zij mensen met beginnende dementie een plezier zou kunnen doen met speciaal voor hen geschreven verhalen.

BoekIkWeetHetNogGoedHet boek met de titel
Ik weet nog goed…
is onder andere te koop bij Bol.

 

 

 

Na zich verdiept te hebben in dementie en lezen, ging Joke de Jonge verhalen uit te proberen en deze verder ontwikkelen. Samen met een vaste groep mensen met beginnende dementie uit het Odensehuis (een laagdrempelig inloopcentrum) kwam zij tot de bundel voorleesverhalen Ik weet nog goed …Geuren (een versgebakken appeltaart, doorgekookte spruitjes) en geluiden (de bakelieten telefoon, het malen van koffie) nemen daarbij een belangrijke plaats in.

Omdat zij mensen snel meenemen naar vroeger, waarbij beeldmateriaal (de strenge winter van 1963, zomerse waterpret) de sfeer van de verhalen nog eens ondersteunt.

Ook is in het boek een praktisch deel opgenomen, ‘Aan de slag’, dat bestaat uit  aanwijzingen en suggesties om in welke vorm van dagbesteding dan ook met een groep mensen te kunnen werken. Denk daarbij aan werkvormen als reminisceren, geuren en geluiden gebruiken, met elkaar liedjes zingen, gedichten lezen, muziek beluisteren en met

elkaar activiteiten ondernemen. ‘Aan de slag’ is niet alleen bestemd voor activiteitenbegeleiders, verzorgenden en vrijwilligers.  Ook voor mensen in de privésfeer zijn er veel tips uit te halen.

Boek : Ik weet nog goed…
Auteur :  Joke de Jonge

Een gedachte over “voorleesverhalen en activiteiten voor mensen met beginnende dementie

  1. Beste mensen,
    Hebben jullie ook gezien dat er een fijn kijkboek is om nu eens vrolijk te worden van dementie?
    Geniet van wel 100 foto’s waar het plezier bijna van de bladzijden spat. Het allereerste Odensehuis (Amsterdam Zuid) waagde zich aan de bijzondere onderneming om mensen met beginnende dementie zélf op de planken te krijgen. Dat theatermuziekstuk werd geen amateuristisch geheel, maar een daverend succes! De spelers en muzikanten genoten volop en het publiek ook. Oude sluimerende talenten werden wakker gemaakt; van een clown, een tangodanser, een weergaloos trompettist en meer. En ze waren allemaal weergaloos. Via de website is ook een korte film erover te zien. Als jullie willen, kan ik als jullie wat meer exemplaren tegelijk willen afnemen wel korting afspreken. (bv. 15 euro i.p.v. 26.00.) Misschien leuk als cadeau in aanloop naar sint of kerst? vriendelijke groet, Joke de Jonge

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>